Uimila

"Onnellisten ihmisten maa"

Kylän esittely

 

Sijainti
Uimilan kylä sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa,entisessä Jaalan kunnassa nykyisessä  Kouvolassa, joka kuuluu Etelä-Suomen lääniin ja on aivan Heinolan kaupungin rajalla. Jaalasta tuli osa suurkuntaa, kun kuntaliitos toteutui v. 2009. Kuuden Pohjois- Kymenlaaksolaisen kunnan uudeksi nimeksi tuli Kouvola.

Uimilan kylä on  maantieteellisesti  hyvällä paikalla., Kantatie 46 varrella. Jaalan kirkolle on matkaa 18 km, Heinolan kaupungille 26km, Kuusankoskelle 32km sekä Iittiin 40km ja Mäntyharjuun 32km.Lähin rautatie löytyy Kouvolasta 46km:n päästä. Lahteen on matkaa 66km. Uimila on neljän järven ympäröimä ja vesiyhteys on mm. Karijärvellä naapurikyliin. Kelkkareittejä pitkin pääsee kulkemaan pidemmällekin.

Väestö
Uimilan kylässä asukkaat ovat vieraanvaraisia ja uudet tulokkaat otetaan lämpöisesti vastaan. Ikärakenne kylällä on vastasyntyneestä iäkkäämpään sukupolveen, joten palvelutarjonta on muokattu kaikkien hyödyksi. Vuonna 2007 Uimilassa talouksia oli 32 ja vakituisia asukkaita 67. Kesäasukkaita on runsaasti ja muutama edustaa mökkiläisiä kyläyhdistyksessäkin.
Uimilassa on vauraita maanomistajia, joiden puoleen voi kääntyä vaikkapa tonttikauppojen tiimoilta. Apuna tonteista kiinnostuneille on kylän tonttiasiamies. Myös tyhjillään olevia kiinteistöjä voi tiedustella. Kylä ottaa mielellään vastaan uusia asukkaita ja perinteenä ollut, että uusille asukkaille annetaan tervetuliaislahja ja päivitetty kyläsuunnitelma henkilökohtaisesti. Kyläyhdistys muistaa myös pyöreitä vuosia täyttävät kyläläiset sekä perheenlisäyksen saaneita vanhempia ja pienokaista.

Palveluita
Kylältä löytyy yrittämistä ja erilaisia palveluja. Yrittäjien  puoleen voi rohkeasti kääntyä ja apua saa varmasti. Kyläyhdistys ry toimii aktiivisesti koordinaattorina ja aloitteiden tekijän sekä tapahtumien järjestäjänä kylällä. Ilmoitustaululta ja kotisivuilta löytyy erilaista tietoa kylän asioista. Kylällä toimii kesäisin kesäkioski, joka yhdistää kyläläisiä ja kesäasukkaita. Kannattaa tulla virkistäytymään kauniina kesäpäivänä ja vaihtaa kuulumisia. Samalla voi vaikkapa jättää myytäväksi kirpputorille tavaroita.

Kylältä löytyy Hyötis, jossa mahdollisuus kierrättää keskeisimmät ”jätteet”. Uimaranta lasten leikkipaikkoineen löytyy Karijärven rannalta, jossa myös venepaikka. Asiointitaksi kuljettaa halukkaan kirkolle pientä maksua vastaan viikoittain. Marja-autolle voi viedä myytäväksi Uimilan runsasmarjaisien metsien puhtaita ”antimia”. Uimilassa toimii aktiivinen metsästysseura: Länsi -Jaalan Metsästäjät ry. joka omistaa myös kylän seurantalon. Taloa voi vuokrata mm. erilaisien tapahtumien  järjestämiseen. Hirvitallilla ja kodassa on iloinen meininki hirvikauden aikana. Kyläläiset ovat aktiivisien metsämiehiä ja luonnossa liikkujia. Yhdessä olemista, toisiin tutustumista voi tehdä mm. osallistumalla erilaisiin kylällä järjestettäviin kilpailuihin ja tapahtumiin. Yhdessä on hauskaa!!  Kts. tarkemmin palveluista ja tapahtumista kotisivuilta/ilmoitustaululta.

Arvot
Uimilan kylän arvot:  turvallisuus, inhimillisyys ja yksilöllisyys, aktiivisuus ja toimivuus, yhteisen eteen tekeminen ja vastuunotto, kaikkien asukkaiden hyvinvoinnin huomioiminen, luonnon antamat mahdollisuuksien hyödyntäminen sekä  kehityskelpoisuus. Tavoitteena on että Uimilan kylä olisi mahdollisimman hyvä paikka kehittyä, asua ja viihtyä.